Er is sinds 1 juni 2012 een nieuwe wet, de telecomwet. Daardoor is elke website wettelijk verplicht de gebruiker te informeren over 'cookies' en toestemming te vragen voor het gebruik hiervan. Ook Startkabel.nl maakt gebruik van cookies.

Wat doen Cookies?

Cookies zijn kleine bestanden die jouw voorkeuren tijdens het surfen onthouden en opslaan op je eigen computer. Een cookie slaat niet je naam, niet je adres, niet je leeftijd en ook andere persoonlijke gegevens weet een cookie niet. Ze onthouden alleen je voorkeuren en je interesses op basis van je surfgedrag. Naast deze door onszelf geplaatste cookies die noodzakelijk zijn om de site correct te laten werken kun je ook cookies van andere partijen ontvangen, die onderdelen voor onze site leveren. Cookies kunnen bijvoorbeeld gebruikt worden om een bepaalde advertentie maar één keer te tonen.

Bij het bezoeken van Startkabel.nl (en bijna alle andere websites) kun je de volgende soorten cookies verwachten:

Functionele cookies

Cookies die noodzakelijk zijn voor het gebruik van Startkabel.nl, bijvoorbeeld om in te kunnen loggen en je voorkeuren te onthouden.

Cookies van Advertentiebedrijven

Advertentie-bedrijven meten het succes van hun campagnes, de mogelijke interesses van de bezoeker en eventuele voorkeuren (wil je het geluid uit hebben, heb je de reclame-uiting al eerder gezien of moet hij worden weergegeven etc) door cookies uit te lezen. Heeft een advertentiebedrijf banners op meerdere websites dan kunnen de gegevens van deze websites worden gecombineerd om een beter profiel op te stellen. Zo kunnen adverteerders hun cookies op meerdere sites plaatsen en zo een gedetailleerd beeld krijgen van de interesses van de gebruiker. Hiermee kunnen gerichter en relevantere advertenties worden weergegeven. Zo kun je na het bezoeken van een webwinkel op andere sites banners krijgen met juist de door jezelf bekeken producten of soortgelijke producten.

Cookies voor Website-analyse

Om onze bezoekersstatistieken bij te houden maken we gebruik van Google Analytics. Dit systeem houdt bij welke pagina's onze bezoekers bekijken, waar zij vandaan komen en op klikken, welke browser en schermresolutie ze gebruiken en nog veel meer. Deze informatie gebruiken we om een beter beeld te krijgen van onze bezoekers en om onze site hierop te optimaliseren. Google, die deze dienst levert, gebruikt de informatie om een relevant, anoniem advertentieprofiel op te bouwen waarmee men gerichter advertenties kan aanbieden.

Cookies van overige externe partijen

Naast bovenstaande zijn er meer onderdelen die een cookie kunnen opleveren. Veelal worden deze gebruikt door de content-partners om te analyseren op welke sites hun gebruikers actief zijn en hoe hun diensten presteren. Denk hierbij aan filmpjes van bijvoorbeeld youtube, foto's van diensten als flickr of picasa, en 'like' knoppen van sociale mediasites als twitter en facebook.

Cookies weigeren, verwijderen en/of uitschakelen?

Voor een optimaal gebruik van Startkabel.nl is het belangrijk dat je ons toestaat cookies te laten plaatsen. Je kunt vervolgens bij veel externe bedrijven gebruik maken van de opt-out mogelijkheid zodat cookies van die specifieke aanbieder niet langer worden toegestaan.

Je kunt zelf beslissen of je cookies wilt accepteren of weigeren of dat je wilt dat je browser je op de hoogte stelt wanneer er een cookie wordt geplaatst. Hiervoor dien je de instellingen in je browser aan te passen. Aangezien iedere browser anders is, verwijst Startkabel.nl je naar het "help'' menu van je browser voor het instellen van je cookie-voorkeuren. Tevens kun je je op http://www.google.nl/privacy_ads.html afmelden voor het plaatsen van cookies door Google en haar groepsmaatschappijen en op http://www.youronlinechoices.eu/nl kun je je afmelden voor het plaatsen van cookies door andere advertentienetwerken die in opdracht van Startkabel.nl op Startkabel.nl websites advertenties presenteren.

Toekomst

Op dit moment is er nog veel onduidelijkheid over de precieze uitwerking van de wet. Startkabel.nl beraadt zich nog over de manier waarop zij deze wet precies invulling gaat geven

Meer bronnen

Consumentenbond:

http://www.consumentenbond.nl/test/elektronica-communicatie/veilig-online/privacy-op-internet/extra/wat-zijncookies/

Wikipedia:

http://nl.wikipedia.org/wiki/Cookie_(internet)